Îndulcitori naturali cu care poți înlocui zahărul

Îndulcitori naturali cu care poți înlocui zahărul

Zahărul este obținut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr, conține cantități mari de zaharoză, este metabolizat rapid și constituie o sursă imediată de energie, dar are un indice glicemic mare și determină o activitate crescută a pancreasului pentru secreția de insulină.

Îndulcitori naturali cu care poți înlocui zahărul

În comerț există  două tipuri de zahăr: zahăr alb brut, nerafinat, care conține zaharoză și alte substanțe provenite din planta de extracție (calciu, fier) și zahăr alb rafinat, care conține exclusiv zaharoză. Este demonstrat efectul negativ pe care îl are zahărul rafinat asupra sănătății – diabet, creșterea colesterolului, obezitate, sindromul metabolic, favorizează ateroscleroza dar, pe termen lung, consumul lui poate provoca și boli grave, cum este cancerul. Este bine să folosim zahăr brun natural, neprocesat, obținut din trestie de zahăr, dar și acesta în cantități moderate. Zaharurile naturale sau îndulcitorii naturali sunt reprezentați de glucoză (din legume și fructe dulci), fructoză (din fructe), maltoză (din cereale), lactoză (din lapte și derivate lactate). Glucoza reprezinta principala sursă de energie.Există alternative naturale sănătoase ale zahărului, cu mai puține calorii și un indice glicemic mai mic. Pentru efecte pozitive, îndulcitorii naturali trebuie să provină din culturi ecologice, nemodificate genetic și extractele să fie naturale și neprocesate. 

Îndulcitori naturali cu care poți înlocui zahărul

1. Mierea naturală este una dintre cele mai bune alternative. Conține fructoză naturală, vitamine, minerale, antioxidanți, aminoacizi. Mierea naturală conține calorii, așadar trebuie consumată în cantități moderate. Nu se adaugă în lichide fierbinți și nu se fierbe deoarece își pierde din proprietățile terapeutice. Recomand mierea organică La Chinata, țara de origine Spania. Caracteristici: fără gluten, fără lactoză, produs 100% vegetal.

Miere organică La Chinata AICI

Mierea organică este un îndulcitor natural bogat in minerale precum zinc, potasiu, bor, mangan, magneziu, calciu, seleniu, cupru, sodiu și, de asemenea, în fructoze și glucoze ce fac ca aceste produse să fie o sursă de energie cu absorbție mai mare decât a zahărului.  

Cele mai cumpărate

Miere din floare de portocal

Mierea din floare de portocal „La Chinata” este obținută din flori albe de lămâi și portocal, are o culoare asemănătoare cu cea a chihlimbarului și o aromă subtilă și placută de floare de portocal. Este potrivită în special pentru persoanele care suferă de insomnie, anxietate sau stres, având un efect sedativ și antispastic. În plus, beneficiază de proprietăți antibacteriene ce sprijină sistemul imunitar, ajută la prevenirea cancerului și protejează corpul de radicali liberi, reducând riscul de boli cronice.

Miere de rozmarin

Mierea de rozmarin „La Chinata” este produsă de albine din flori de rozmarin. Este un produs nutritiv deosebit de bun, cu gust foarte dulce și parfumat. Mierea de rozmarin „La Chinata” oferă proprietăți stimulante ale sistemelor nervos și circulator și acționează ca hipertensor, fiind un ajutor în lupta cu reumatismul, reducând și ameliorând simptomele. Datorită conținutului ridicat de litiu, este recomandată persoanelor în vârstă întrucât îmbunătățește memoria și reduce efectele bolii Alzheimer. Având capacitatea de a proteja stomacul, este recomandată o lingură după fiecare masă grea, pentru a ajuta la digestie.

Îndulcitori naturali cu care poți înlocui zahărul

2. Mierea de Manuka este un tip de miere monofloră. Se obține din nectarul florilor arborelui de Manuka, o specie rară aflată în partea de sud a Australiei și în Noua Zeelandă la înălțimi foarte mari, unde aerul este rarefiat. Acest tip de miere se folosește atât în alimentație cât și în medicina alternativă, datorită proprietăților antibacteriene. Mierea de Manuka este delicioasă, densă, de culoare portocaliu închis, cu gust foarte aromat și ușor caramelizat. Are proprietăți antioxidante importante și o putere antibacteriană ieșită din comun, fiind de altfel cel mai puternic antibiotic natural cunoscut. 

La ce este bună mierea de Manuka? Îndulcitor natural | tratamente de înfrumusețare | cicatrizant pentru piele | antibacterian digestiv.

Miere de Manuka AICI

beneficii miere de manuka

Îndulcitori naturali cu care poți înlocui zahărul

3. Melasă din trestie de zahăr. Conține minerale (mangan, potasiu cu rol neurotransmițător, seleniu puternic antioxidant), vitamina B6. Melasa din trestie de zahăr îmbunătățește digestia, previne constipația, având calități laxative care asigură eliminarea la timp a toxinelor din colon. Diabeticii pot profita de conținutul glicemic moderat (55) al melasei, care alături de conținutul practic zero de grăsimi și un aport energetic de numai 32 de calorii, reprezintă o alternativă sănătoasă la zahărul procesat și nu cauzează creșterea în greutate.

4. Fructoza. Este obținută din porumb. Fructoza poate fi folosită în prepararea dulciurilor de casă la cuptor, raw vegane sau la congelator. Fructoza este mai dulce decât zahărul – la același număr de calorii – și trebuie folosită în cantități mai mici. Fructoza caramelizeazǎ mai repede decat zahǎrul, așadar produsele coapte cu fructozǎ necesitǎ o temperaturǎ de coacere mai scǎzutǎ, dar un timpul mai lung decât în cazul produselor cu zahǎr. Prǎjiturile astfel preparate își mențin frǎgezimea timp mai îndelungat. Fructoza este tolerată și de persoanele cu diabet zaharat echilibrat, în cadrul unui plan de regim, sub supravegherea medicului.

Îndulcitori naturali cu care poți înlocui zahărul

5. Zahăr de cocos. Produs certicat bio. Zahărul din nucă de cocos este gustos, cu aromă caramelizată, bun pentru orice rețetă care necesită îndulcire. Se poate folosi pentru a îndulci cafeaua, ceaiul, pentru a face biscuiți și deserturi. Zahărul din nucă de cocos are valori nutritive și minerale deosebite. Conține potasiu, magneziu, zinc, fier, vitaminele B1, B2, B3, B6 și C. De asemenea, conține și antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi. Zahărul din nucă de cocos conține enzime care produc o absorbție lentă a zahărului în sange și are un indice glicemic foarte scăzut (GI 35). Eliberează energie mai lent în organism, ținând apetitul sub control.

6. Pudra de roșcove. Produs certificat bio. Pudra de roșcove (denumită și carob) este obținută din fructul roșcovului, cu gust ușor dulceag și culoare foarte asemănătoare cu cacao. Este bogată în vitamine, minerale și fibre alimentare, fiind un antioxidant de excepție. Are conținut mai mic de lipide și conținut mai mare de hidrați de carbon, vitamine (A, B, E), calciu. Nu conține cofeină, gluten, lactoză, colesterol. Este săracă în sodiu, fiind deosebit de bună pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Se poate folosi cu succes ca înlocuitor de cacao și pentru prajituri. 

Îndulcitori naturali cu care poți înlocui zahărul

7. Xylitolul  este un îndulcitor  obținut din porumb, folosit în mod natural ca un înlocuitor al zahărului. Consumul de alimente care conțin xylitol în loc de zahãr determină diminuarea a creșterii nivelului de glucoză în sânge după consum, comparativ cu alimentele care conțin zahăr. Este recomandat diabeticilor deoarece nu ridică nivelul de zahăr din sânge și conține puține calorii. Xylitolul ajută în absorbția calciului și a vitaminei B, are rol antibacterian și nu are efecte adverse.

8. Extractul de stevia este obținut dintr-o plantă originară din America de Sud și Centrală. Este sănătos, nu are calorii, stimulează digestia și normalizează apetitul.

Gama de îndulcitori naturali AICI

Lasă un răspuns