Adevărul despre mierea de Manuka

ce este mierea de Manuka

Ce este mierea de Manuka și din ce se obține?

Mierea de Manuka este un tip de miere monofloră. Se obține din nectarul florilor arborelui de Manuka, o specie rară aflată în partea de sud a Australiei și în Noua Zeelandă la înălțimi foarte mari, unde aerul este rarefiat.

Acest tip de miere se folosește atât în alimentație cât și în medicina alternativă, datorită proprietăților antibacteriene. 

Mierea de Manuka este delicioasă, densă, de culoare portocaliu închis, cu gust foarte aromat și ușor caramelizat. Are proprietăți antioxidante importante și o putere antibacteriană ieșită din comun, fiind de altfel cel mai puternic antibiotic natural cunoscut. 

La ce este bună mierea de Manuka?

 • îndulcitor natural
 • tratamente de înfrumusețare
 • cicatrizant pentru piele
 • antibacterian digestiv 

Câte tipuri de miere de Manuka există?

În funcție de utilizare, trebuie avut în vedere că există mai multe tipuri de miere de Manuka și este important de știut cum îl alegem pe cel potrivit . Această diferențiere se face în funcție de niveluri de gradație codificate „UMF”, „MGO”, „KFactor” și „BioActive”.

 • Mierea de Manuka non-medicinală, folosită ca îndulcitor pentru ceai, cafea, prăjituri. Se poate folosi și în tratamentele de înfrumusețare ca mască pentru ten, oferă pielii o textură fină. Mierea de Manuka non-medicinală are factorul cel mai scăzut și se găsește sub indexul „Miere de Manuka MGO” sau „MG 100+”
 • Mierea de Manuka medicinală, cu deosebite proprietăți antibacteriene, combate infecțiile, grăbește vindecarea arsurilor, rănilor diverse sau acnee, dar și ale aparatului digestiv, precum Stafilococul Auriu sau Helicobacter Pilory. Se comercializează cu codificațiile „MG 200+” de la Nelson Honey, „MG 300+” și  „MG600+” de la Great Manuka, „700+” și „800+” de la Watson&Son.

Proprietățile mierii de Manuka

Cu un conținut ridicat de peroxid de hidrogen, un compus care luptă cu succes împotriva bacteriilor, mierea de Manuka combate diversele infecții ale pielii și aparatului digestiv. 

Este important de știut că toate tipurile de miere conțin peroxid de hidrogen, cunoscut sub numele de apă oxigenată în industria cosmetică și farmaceutică, folosit în aproape toate produsele dezinfectante, pentru albirea dinților sau decolorarea părului.

În organismul uman găsim peroxid de hidrogen în cantităţi foarte mici în aproape toate celulele;  cu ajutorul lui au loc reacţiile enzimatice la nivelul tubului digestiv, în sânge, limfă şi în alveolele pulmonare. Corpul uman produce în mod natural peroxid de hidrogen în cantități controlabile, suficiente pentru combaterea infecțiilor care afectează organismul. La suprafața pielii, aplicarea mierii de Manuka ajută organismul să vindece mai repede zona afectata de infecții și răni.

De ce mierea de Manuka este deosebită?

La majoritatea tipurilor de miere, peroxidul de hidrogen se descompune în oxigen și hidrogen și își pierde funcția de combatere a bacteriilor; nu și în cazul mierii de Manuka! Calitatea mierii de Manuka de a nu descompune peroxidul de hidrogen se numește activitate non-peroxid, prescurtata NPA (în limba engleză „non-peroxide activity”). Din acest motiv, mierea de Manuka poate fi considerată o alternativă naturală pentru combaterea anumitor infecții.

Pentru a putea măsura nivelul NPA din mierea de Manuka, ne raportăm la 2 factori:

 • „Unique Manuka Factor” (UMF) – deținut de o organizație din Noua Zeelandă, unde se plătește o taxă anuală pentru a putea folosi aceasta marcă,
 • „MGO” (Methylglyoxal, compus reactiv implicat în biologia diabetului) – măsoară cantitatea de methylglyoxal conținută de mierea de Manuka.

Folosită ca îndulcitor sau în tratamentele de înfrumusețare, nu este necesară măsurarea indicelui NPA din mierea de Manuka.

Pentru vindecarea diverselor răni, arsuri ale pielii sau în tratamentul acneei, trebuie verificat dacă mierea are următoarele niveluri de activitate NPA:

 • UMF: are un nivel minim de 5+ si unul maxim de 20+. Se recomandă un nivel de UMF 10+ pentru ca mierea de Manuka să aibă potențialul optim de distrugere a bacteriilor sau unul de MGO 261.

 • MGO: are un nivel minim de 83 si unul maxim de 829

Beneficiile mierii de Manuka

 • Este considerată cel mai puternic antibiotic natural pentru combaterea Stafilococului Auriu și a Helicobacter Pilory

 • Îngrijirea rănilor și arsurilor, datorită proprietății de a nu descompune peroxidul de hidrogen. în 2007, mierea de Manuka a fost atestată de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ca alternativă pentru vindecarea rănilor – click aici pentru sursa informațiilor

 • Ameliorarea usturimii în gât – mierea de Manuka poate calma gâtul iritat și combate microorganismele – click aici pentru sursa informațiilor

 • Atenuarea acneei. Nu există studii complete care să dovedească că mierea de Manuka poate vindeca acneea, însă ea poate fi folosită pentru calmarea inflamațiilor, împreună cu alte tratamente atestate

Cum identifici mierea de Manuka originală?

Puteți identifica mierea de Manuka originală prin verificarea ambalajului sau descrierii acesteia de pe site. Țara de proveniență trebuie să fie Noua Zeelanda, iar gradele de măsurare UMF sau MGO trebuie să fie prezente pe etichetă alături de o dovadă a certificării (un semn grafic care conține literele UMF sau MGO).

Ce microorganisme distruge mierea de Manuka?

Principalele microorganisme pe care mierea de Manuka le poate distruge sunt cele care provoacă infecții ale aparatului digestiv sau ale pielii. Dintre acestea, enumerăm:

 • E.Coli – bacterie care cauzează iritații ale vezicii urinare,

 • Staphylococcus Aureus sau Stafilococul auriu – afectează pielea. Există microorganisme de acest tip cu rezistență la antibiotice și care poartă denumirea de stafilococi meticilino-rezistenti (MRSA),

 • Streptococcus – microorganisme care cauzează infecția gâtului și senzația de mâncarime, durere și usturime,

 • Helicobacter Pylori – microorganisme care cauzează infecții stomacale, responsabile de durerile din zona abdominală, pot provoca în timp ulcer gastric. Mierea de Manuka poate fi folosită pentru menținerea sănătății aparatului digestiv. 

Contraindicații

Mierea de Manuka nu se folosește ca tratament principal. Pentru afecțiuni de orice fel, trebuie consultat medicul de specialitate, pentru diagnostic exact și tratament alopat.

Mierea de Manuka trebuie consumată cu moderație deoarece este un produs dulce cu  aproximativ 80% zahăr provenit din glucoză, fructoză și sucroză. Mierea de Manuka nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet și persoanelor alergice la miere în general sau albine. 

Comandă online miere de Manuka și profită și tu de beneficiile acestui compus minune! ce este mierea de Manuka

Lasă un răspuns