Curiozități despre sare

Curiozități despre sare

Sarea poate fi de ajutor în mai multe situații,în afară de funcția “clasică” de a da gust mâncării. De la alinarea înțepăturilor de albină și până la curățarea unui ibric de cafea, în cele ce urmează vă prezint 20 de utilizări surprinzătoare ale sării de masă.

Curiozități despre sare

Top 20 întrebuințări mai puțin știute ale sării de bucătărie

 1. Strânge un ou spart. Dacă un ou se sparge pe podeaua bucătăriei, presară sare peste el și lasă să acționeze timp de 20 de minute. Locul se va curăța mult mai repede și mai ușor.
 1. Alină o înțepătură de albine. Umezește locul înțepăturii imediat și acoperă zona cu sare.
 1. Stinge un incendiu de grăsime. Nu utiliza niciodată apă peste focul care se declanșează de la grăsime! Presară sare peste foc pentru a-l potoli.
 1. Curăță mizeria de pe cuptor și aragaz. Dacă mâncarea fierbe și curge peste aragaz și în cuptor, presară sare pe deasupra petelor pentru a nu permite producerea de fum și miros. Atunci cand aragazul se răcește, mizeria va fi mult mai ușor de îndepărtat.

Curiozități despre sare

 1. Împiedică decolorarea. Dacă dintr-un articol de îmbrăcăminte poate ieși culoarea, înmoaie haina în doi litri de apă în care ai adăugat jumătate de pahar de oțet și jumătate de cană cu sare. Dacă apa de la clătire este încă colorată, repetă procedeul.
 1. Omoară iedera otrăvitoare. Adaugă un kilogram și jumătate de sare la patru litri de apă cu săpun. Pulverizează amestecul peste frunzele și tulpina plantei.
 1. Face prepararea frișcăi și a spumei de albuș mai ușoară și mai rapidă. Adaugă un vârf de sare în compoziție.
 1. Verifică ouăle stricate. Așează un ou într-un pahar cu apă la care ai adăugat două lingurițe cu sare. Oul proaspăt se va scufunda, în timp ce unul stricat va pluti.
 1. Curăță petele maro de pe o suprafață care nu se lipește (talpa fierului de călcat). Presară sare peste o coala de hârtie cerată, trece fierul peste ea, apoi şterge ușor cu puțin lustru argintiu.

Curiozități despre sare

 1. Ține puricii la distanță. Spală cușca câinelui cu apă cu sare.
 1. Elimină iarba care crește printre pavele. Presară sare peste iarbă și toarnă apă fierbinte peste ea. Sau presară sare grunjoasă peste iarbă, las-o să acționeze 48 de ore, apoi toarnă peste ea apă caldă.
 1. Curăță o cafetieră din sticlă. Umple cafetiera pe un sfert cu sare de masă și adaugă câteva cuburi de gheață. Agită amestecul, lasă să acționeze timp de 30 minute. Clătește bine cu apă rece.
 1. Oprește spuma care se produce în exces la o mașină de spălat. Presară sare pe deasupra.
 1. Curăță florile artificiale. Pune florile într-o pungă cu sare și agită punga. Uită-te la culoarea sării și vei vedea rezultatul obținut.
 1. Împiedică înghețarea ferestrelor. Înmoaie un burete în apă cu sare și șterge ferestrele. Acestea nu vor îngheța nici dacă mercurul din termometre va coborî sub minus 25 grade. Pentru același efect asupra parbrizului, pune sare într-o pungă mică din tifon, umezește-o puțin și apoi șterge geamul vehiculului.
 1. Curăță petele de cupru. Umple o sticlă de jumătate litru cu oțet alb fierbinte și trei lingurițe de sare. Pulverizează amestecul peste cupru, lasă să acționeze câteva minute, apoi șterge zona respectivă.
 1. Păstrează siguranța ridichilor din grădină. Viermii vor fi ținuți la distanță dacă presari semințele cu sare de masă iar apoi le acoperi cu pământ.
 1. Curăță petele de cafea și de ceai de pe ceștile de porțelan. Freacă vesela cu sare, clătește bine după.
 1. Împiedică merele și cartofii să se oxideze, odată ce au fost tăiați. Așează fructele și legumele tăiate în apă rece cu sare.
 2. Curăță tocătoarele din lemn. Acoperă tocătorul cu sare și șterge-l bine cu o perie rigidă. Apoi clatește cu apă fierbinte și șterge cu o cârpă curată.

Te-ar putea interesa și…

Curiozități despre cafea »

Ce trebuie să știi pentru prepararea unui ceai excepțional »

Lasă un răspuns