Cum se face săpunul natural

rețeta săpun de casă cu lavandă

Rețeta săpun de casă cu lavandă

Cantități pentru 1 kilogram de uleiuri

  • ulei de măsline 300 grame (cu rol regenerant și pentru reducerea inflamațiilor),
  • ulei de ricin 100 grame (pentru efectul antibacterian),
  • ulei de cocos 300 grame (pentru spuma bogată),
  • ulei de palmier 300 grame (pentru întărirea săpunului),
  • sodă caustică 145 grame,
  • apă distilată 365 grame,
  • 1 linguriță flori de lavandă,
  • ulei esențial de lavandă 30 ml,
  • 1 linguriță rasă cărbune medicinal pulbere,
  • 1 linguriță miere.

Pasul 1. Se cântăresc soda, apa, uleiurile, se pregătesc la îndemână restul ingredientelor.

Pasul 2. Pregătiți soluția de leșie dizolvând soda în apă (atenție! soda se pune în apă, niciodată invers!). Dizolvarea se produce cu degajare de căldură și, din acest motiv, este necesar să lucrați în baie de apă foarte rece. Având în vedere că soda caustică este un produs chimic toxic, trebuie să lucrați cu mare grijă: ochii protejați cu ochelari speciali, mănuși de cauciuc și halat.

Pasul 3. Încălziți uleiul de cocos și amestecați cu celelalte uleiuri vegetale la maxim 35 – 37°C.

Pasul 4. Adăugați leșia peste uleiuri și amestecați cu grijă cu ajutorul unui blender. Reacția de saponificare începe, amestecul trece prin diverse faze până la obținerea unei consistențe de genul smântânii groase.

Pasul 5. Este momentul să adaugați mierea, cărbunele medicinal, uleiul esențial de lavandă și florile uscate. Amestecați cu o spatulă din silicon până la dispersie completă.

Pasul 6. Turnați pasta de săpun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau forme din silicon. Înveliți forma într-un prosop și lăsați-o 24 – 48 de ore la loc ferit de soare și căldură.

Pasul 7. Scoateți săpunul din formă, îndepărtați hârtia și tăiați-l în bucăți egale.

Practic, dintr-un kilogram de uleiuri vegetale obtineți 14 bucăți de săpun natural de 90-100 grame|bucata. Folosiți săpunul după 4 săptămâni, timp în care se va definitiva reacția de saponificare și săpunul se va usca corespunzător.

rețeta săpun de casă cu lavandă

Săpunul natural preparat prin metoda la rece conține toată glicerina naturală rezultată în urma procesului de saponificare. 

În producerea industrială a săpunului, glicerina naturală este extrasă și utilizată în compoziția produselor cosmetice mai scumpe, în locul ei fiind introduse substanțe chimice cu rol de umectare. Iată de ce sunt atât de prețioase și deosebite săpunurile naturale!

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă ți-a plăcut rețeta săpun de casă cu lavandă, distribuie articolul și prietenilor tăi! 

Te-ar putea interesa și…

Rețeta șampon pudră >>>

Rețeta săpun natural cu cafea >>>

O idee la “Cum se face săpunul natural

Lasă un răspuns