Transformă-ți pasiunea în bani!

Cum sa faci bani din handmade.

Cu acest articol încep seria intitulată “Handmade. De la pasiune la afacere online”.

Cunosc foarte multe persoane extraordinar de talentate, creatoare de articole handmade din cele mai variate: pictură, creație de haine și bijuterii, fotografie.

Scopul acestor articole este modul în care se poate monetiza talentul și pasiunea pentru handmade cu minim de costuri sau, cu alte cuvinte, cum să câștigi bani făcând ce-ți place.

Să presupunem că încă nu vinzi produsele creație personală, deși ai putea să o faci fie online, prin site-ul propriu sau platforme dedicate, fie offline, în magazine tradiționale și târguri de profil.

În cele ce urmează prezint succint câteva dintre avantajele și dezavantajele fiecărui sistem în parte.

Comercializarea produselor handmade în magazine sau târguri presupune o investiție inițială deloc de neglijat: chiria spațiului de desfășurare a activității sau a standului, amenajare, autorizații de funcționare, angajați, stoc de produse.

Nu în ultimul rând succesul depinde de zona de desfășurare a activității, mai exact de clientelă interesată de genul de produse handmade pe care le creezi și comercializezi.

În concluzie, este un startup costisitor care nu garantează succesul.

Să vedem și ce presupune vânzarea produselor handmade în sistem online, prin site propriu sau platforme dedicate. În primul rând, costuri de inițiere incomparabil mai mici decât varianta offline: fără chirie, fără angajați și, poate cel mai important, fără stoc de produse. Cu câteva excepții, produsele comandate se realizează în momentul comenzii ferme, personalizate după gustul clientelei.

Un exemplu banal: confecționare de botoșei pentru copii. În magazinul online este expusă o minunată pereche roz, cu șireturi împletite în mai multe culori.

Clienta însă dorește botoșei albaștri, fără șnur împletit. Se realizează și implicit vinde produsul conform cerințelor și toți – vânzător și client – sunt mulțumiți.

Dar poate cel mai mare plus este că expunerea online asigură acces nelimitat la potențiali clienți. 

Comparativ, cele două forme de vizibilitate, online și offline:

  • O prezență online elimină grija chiriei, avizelor și a muncii de organizare pe care o presupune o locație fizică și va da timpul necesar pentru realizarea produsele handmade.
  • Se investește un buget minim pentru demararea activității, care se crește funcție de evoluția afacerii.

În ultimii 2 ani comerțul online din Romania a înregistrat cea mai mare creștere europeană. 

Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) anticipează în continuare o evoluție foartă bună, în contextul creșterii numărului de persoane care apeleaza la acest tip de canal și a creșterii ofertei de produse disponibile.

Este o informație deloc de neglijat pentru creatorii de handmade: de ce să nu profite de avantajele acestui canal de vânzare?

Creatorilor de handmade care nu au avut niciodată (sau au avut prea puțin legătura cu mediul online) le spun că este foarte posibil ca, în lipsa unei informări corecte, să nu reușească să ajungă la rezultate datorită greutăților tehnice și necunoașterii pașilor care trebuie urmați pentru a obține o corectă reprezentare online.

Tocmai acesta este scopul acestui articol și al celor ce vor urma: să facem împreună pași siguri în acest domeniu, în aparență deosebit de complicat dar în realitate cât se poate de accesibil, cu condiția să ai fixate obiective clare și să te ții de ele.

Articolele din categoria „Handmade. De la pasiune la afacere online” se vor distribui doar prin email.

Dacă dorești acces la informațiile viitoare, te invit să te abonezi la newsletter.

Toate cele bune!

Te-ar putea interesa și…

Metode de promovare online pentru handmade >>>

 

3 idei la “Transformă-ți pasiunea în bani!

  1. Amalia spune:

    si eu fac sapunele 100% naturale ,pe bune, insa oamenii sunt atat de reticenti mai ales ca stau intr-un orasel relativ mic incat doar la noroc daca reusesc sa vand ceva, si asta pt ca s-au adunat prea multe sapunuri.faza cu on line e o nebuloasa pt mine asa ca orice ajutor cat de mic e o minune pt mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *